Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΓΑ




ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ»
Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

ΑΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΑΝΔ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Αθήνα
Για «πλήρες αδιέξοδο» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο θέμα της σύμπραξης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Μιλώντας στη Βουλή προειδοποίησε: «Αν δεν βοηθηθεί από το Δημόσιο κλείνει και έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους. Δεν έχουμε χρήματα για να δώσουμε και να προσλαμβάνουμε προσωπικό που θα έχει ανάγκη».


ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ Κ.Α.Τ

Αθήνα
 Άλλο ένα σκέλος στην υπόθεση της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας προστέθηκε την Πέμπτη στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που παρέλαβε στοιχεία για το νοσοκομείο ΚΑΤ.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ Ο ΑΝΔ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Αθήνα
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δε θα είχε καμία αντίρρηση εάν το αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
despfsa@otenet.gr
Ν.Π.Δ.Δ.
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 5220954 – 955, 210 5240146
ΦΑΞ: 210 5220721, e-mail:
AΡ.ΠΡΩΤ:3243
ΠΡΟΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 2867/1635/20-5-2011, εγγράφου μας και διαβάζοντας τις δηλώσεις σας στον Τύπο, περί πιέσεων για να επαναφερθούν οι εκπτώσεις προς τους φαρμακοποιούς, στις οποίες δεν ενδίδετε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι φαρμακοποιοί πιέζουν για να τους επιστραφεί κάτι που δικαιολογημένα τους πήρατε, έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε πίεσαν για να τους χαριστεί οτιδήποτε. Απλώς ζήτησαν να μην αδικούνται επανειλημμένως, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό που τους αφαιρέθηκε το χαρίζετε σε άλλους, οι οποίοι έχουν πολλάκις ευνοηθεί .
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι:
Οι καταργηθείσες εκπτώσεις προς τα φαρμακεία γίνονταν επί τιμολογίου, με πλήρη διαφάνεια και φορολογούνταν ως επιπλέον εισόδημα των φαρμακοποιών.
Η κατάργηση των εκπτώσεων από τις εταιρείες και τη βιομηχανία προς τα φαρμακεία, δεν έχει κανένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τη ρύθμιση αυτή, είναι προφανές ότι αυξάνονται τα κέρδη της βιομηχανίας και των φαρμακαποθηκών εις βάρος των φαρμακείων. Αναρωτιόμαστε γιατί έγινε αυτή η ρύθμιση, μιας και μέχρι τώρα οι ως άνω κλάδοι πληρώνονταν στην ώρα τους, ενώ εμείς παραμένουμε απλήρωτοι επί σειρά μηνών.
Θεωρούμε ότι στα ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία αφού δεν συνταγογραφούνται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθούν οι εκπτώσεις.
Εκτός των ανωτέρω όμως, υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο πιστεύουμε ότι δεν ελήφθη υπόψη όταν προβήκατε στην ενέργεια σας αυτή. Πρόκειται για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούμε μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία μας, διευκολύνοντας τους ασφαλισμένους και από τα οποία οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Τουναντίον η οικονομική μας επιβάρυνση είναι τεράστια, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία στην πλειοψηφία τους δεν μας τα εξοφλούν, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ οι εταιρείες ζητούν άμεση καταβολή για να τα μας εφοδιάσουν.
Σήμερα με την κατάργηση των εκπτώσεων, επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα φαρμακεία χαρίζοντας ένα επιπλέον κέρδος στις εταιρείες, οι οποίες με τη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία μας ωφελήθηκαν στο μέγιστο, αφού σταμάτησε ο εφοδιασμός τους στα νοσοκομεία, τα οποία για τα φάρμακα αυτά, πλήρωναν τις εταιρείες μέχρι και 3 χρόνια μετά.
Σκεπτόμαστε σοβαρά να επανεξετάσουμε τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία μας, αφού αδυνατούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προμηθευτών μας, όπως εσείς (ίσως άθελά σας) τις διαμορφώσατε.
Είναι πολύ σημαντικό να επανεξετάσετε το θέμα των εκπτώσεων, διορθώνοντας μια ακόμη αδικία την οποία υφίσταται ο κλάδος μας, σε καιρούς μάλιστα που αποδεδειγμένα έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Μετά τιμής,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                       Κωνσταντίνος Λουράντος                            Ηλίας Γιαννόγλου


Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
κ. Α. Λοβέρδο
Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ LOFTYL

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ALAPIS , ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ  LOFTYL :

LOFTYL tabl. 150mg
LOFTYL tabl. 300mg
LOFTYL tabl. 600mg
LOFTYL drops oral 150mg

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΕΜΑ) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΩΝ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΟΠΑΔ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                       
Ν.Π.Δ.Δ.
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ                                                                  
ΤΗΛ. 210 5220954 – 955, 210 5240146
ΦΑΞ: 210 5220721, e-mail: despfsa@otenet.gr
AΡ.ΠΡΩΤ: 3159                                                                     Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011
                                                                                                           
ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ
κ. Κυριάκο Σουλιώτη
                                                                        Κοιν.:               - Π.Φ.Σ.
                                                                                                - Φ.Σ.Π.
                                                                                                - Φ.Σ. Αχαΐας

- Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας
& Κοιν. Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη                     
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα 1/6/11 και για ακόμα μία φορά, ο ΟΠΑΔ βρίσκεται να είναι ασυνεπής στις υποσχέσεις του. Σύμφωνα με όσα είχατε υποσχεθεί και εσείς και ο Υπουργός Υγείας, (ο οποίος μάλιστα ισχυριζόταν ότι θα παραιτούταν στην περίπτωση μη υλοποίησης της υπόσχεσής του), μέχρι 30/4/2011 θα είχαν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ που θα αφορούσαν λογαριασμούς του 2010, για συνταγές που είχαν εκτελεσθεί στα φαρμακεία μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010.
Η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για τις 31/5/2011, με τη δικαιολογία ότι προέκυψαν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες θα είχαν τακτοποιηθεί εντός του Μαΐου. Σήμερα λοιπόν, στις  πιο πολλές περιοχές της Αττικής δεν έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις σας.
Τα προσκόμματα και οι δικαιολογίες που καταθέτουν σαν απαντήσεις οι διάφορες ΥΠΑΔ στις ερωτήσεις του Συλλόγου, έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Στη Δυτική Αθήνα π.χ., η ΥΠΑΔ ισχυρίζεται ότι για να πληρωθούν οι περσινοί καλοκαιρινοί μήνες, θα πρέπει όλα τα εντάλματα να επιστρέψουν στο ελεγκτικό συνέδριο, να υπογραφούν,  να προσκομισθούν νέες φορολογικές ενημερότητες, οι οποίες έχουν λήξει όπως είναι φυσικό, κ.λπ. Επίσης, η ΥΠΑΔ της Ανατολικής Αθήνας έχει πληρώσει μόνο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011. Απλήρωτα παραμένουν τα φαρμακεία για το 2010 από τον Ιούνιο και μετά.
Επειδή οι προσπάθειες μας για τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας δεν καρποφορούν, αφού για διαφόρους λόγους, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν απαντάτε στις κλήσεις μας, σας ζητούμε να μας απαντήσετε εγγράφως τα εξής:

·         Ποια είναι η νέα «υπόσχεση» εκ μέρους σας για τις πληρωμές κάθε μιας ΥΠΑΔ, ξεχωριστά, και εάν πρόκειται να πληρωθούμε φέτος ή…… του χρόνου.
·         Είναι δυνατόν εφόσον έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος 2011 με φορολογικές ενημερότητες, να ζητάτε να προσκομισθούν νέες για το 2010; Οι φορολογικές ενημερότητες για το 2011, δεν καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες του 2010; Η απαίτηση αυτή από τις ΥΠΑΔ μας θυμίζει την απαίτηση κρατικών φορέων, να ζητούν απολυτήριο γυμνασίου όταν υπάρχει πτυχίο πανεπιστημίου!!!
·         Η υπόσχεσή σας για καθημερινή ενημέρωση των πληρωμών μας, έχει πάει στις καλένδες. Ο κ. Σακοράφας δεν μας ενημερώνει πλέον, η δε επικοινωνία μας με τις ΥΠΑΔ (τυχαία;) έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι δεν δικαιούστε να κρατήσετε rebate για το μήνα Απρίλιο, όπως επίσης και για τους υπόλοιπους μήνες, εάν δεν εξοφληθούν πρώτα ΟΛΕΣ οι προηγούμενες οφειλές του ΟΠΑΔ. Ως εκ τούτου, αν προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια να είστε σίγουρος ότι θα προσφύγουμε στα δικαστήρια διεκδικώντας τη δικαίωση μας. 
Μετά τιμής,

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου


www.fsa.gr

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ : Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενδεικτική και ανατρέπει τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει λόγω του κόστους των φαρμάκων. Κύριος παράγοντας είναι η υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβά φάρμακα και ο πλημμελής έλεγχος της συνταγογραφίας.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Αθήνα
Οι διοικητικές υπηρεσίες πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται από σήμερα, Τετάρτη, με τις δομές του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να γράφουν σε συνταγολόγια του ΙΚΑ.

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΤΑ ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Από την Ελευθεροτυπία (της Δήμητρας Ευθυμιάδου,29/5/2011):

"Φάρμακα στο… χειρουργείο

Όλο και περισσότερα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους από εδώ και πέρα οι έλληνες ασθενείς, εξαιτίας των μέτρων που προωθεί ο υπουργός Υγείας διά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Αθήνα
Η Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Έλεγχο του Καπνού, είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, που εορτάζεται σήμερα, 31 Μαΐου

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01/06


Αθήνα
Δωρεάν θα είναι αύριο, Τετάρτη, η πρόσβαση σε όλα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς η 1η Ιουνίου ορίζεται ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Όχι μόνο η κακή οικονομική κατάσταση μιας χώρας χειροτερεύει την ψυχική διάθεση και κατάσταση των ανθρώπων (κάτι που είναι μάλλον προφανές και έχει ήδη αποδειχτεί σε προηγούμενες έρευνες), αλλά, όπως δείχνει νέα αμερικανική μελέτη, ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η καλή διάθεση και η αισιοδοξία επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και τελικά το επίπεδο της ανάπτυξης.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Λονδίνο
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθούν τις λέξεις την ώρα που οι ήχοι τους σχηματίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μια ανακάλυψη που στο μέλλον, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


Θεσσαλονίκη
Εντυπωσιακή χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Nοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια συγκέντρωσης ομφαλικών μοσχευμάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, με τη βοήθεια της κινητής μονάδας σπιρομέτρησης, πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τηΔευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει ορισθεί η τελευταία μέρα του Μαΐου.

ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Όλα τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο  για την υπ.αριθ. 931/2010  απόφαση του Σ.τ.Ε. , σύμφωνα με την οποία η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής θα γίνεται μόνο από τα φαρμακεία. Σας παραθέτουμε ένα από τα δημοσιεύματα, ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με την απόφαση αυτή. 
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 931/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Φυσικής Υγιεινής Διατροφής και Διαβίωσης» και ζητούσε να ακυρωθεί η από 18.2.2004 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας με την οποία στο άρθρο 10α ορίζεται ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Ο σύνδεσμός υποστήριζε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την κοινοτική νομοθεσία, το Σύνταγμα και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι ο περιορισμός στην διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής που θέτει η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση» και ο περιορισμός στην πώλησή τους «δεν συνιστά ιδιαίτερα δραστικό περιορισμό, πλήττοντα ευθέως την πρόσβαση στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά σε απλό περιορισμό των σημείων πώλησή τους».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση ότι η απαγόρευση διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής εκτός των φαρμακείων δεν αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζει επιτρεπτώς την εμπορική ελευθερία των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι «είναι μέτρο γενικό και αντικειμενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Συντάγματος». Παράλληλα, η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνη όμως είναι και η νομολογία του ΔΕΚ στο τομέα αυτό, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση. Τέλος, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προσκρούει στην ΕΣΔΑ, καθώς δεν περιορίζει την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των διατηρούντων καταστήματα φυσικής υγιεινής διατροφής και διαβίωσης.»


Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΨΟΥΣ 310 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Εξοικονόμηση άλλων 310 εκατομμυρίων ευρώ ( 0,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) προβλέπεται στον τομέα της Υγείας με τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το 2011

ΠΟΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες νόσους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας. Στην ομοιοπαθητική θεραπευτική κάθε αρρώστια αντιμετωπίζεται σαν μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση.

ΟΜΟΙΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΚΥΤΤΑΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ


Νέα Υόρκη
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα κύτταρα δέρματος σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature.